sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Despre DBpedia

DBpedia este un efort comun de extrage informaţii strucurate din Wikipedia şi de a le face disponibile pe Internet. DBpedia iţi permite sa aplici cereri sofisticate peste informaţia wiki si să o pui in legatura cu alte seturi de date.

Articolele din wiki sunt de obicei text aiurea dar unele contin si informaţii structurate cum ar fi categorii, coordonate geografice, imagine sau linkuri către alte pagini. Acestea sunt structurate prin RDF (Resource Description Framework) care propune un model de date pentru a reprezenta informaţia extrasă si a o publica pe Internet.

Cum se poate avea acces :

1) SPARQL Endpoint. Facem query-uri (asemanatoare SQL) pentru a obtine date in limbajul SPARQL (definit recursiv).

2) Linked Data Interface. Folosim browsere semantice precum Tabulator, DISCO sau Open Link Data Browser pentru a naviga pe dataset-uri.

3) Download. Da! Tot DBpedia poate fi downloadat de pe site-ul http://wiki.dbpedia.org/Downloads32.

Deci, pană la urmă se reduce la a pune intrebari Internet-ului.

Aceasta este o adevarată cale 2.0 : nu cere user-ilor structuralitate decat in cazul in care este nevoie. Totusi proiecteaza-ţi aplicaţiile astfel incat structuralitatea este generată cu efort minim din partea utilizatorului. A! şi lasam structura care deja există, chiar daca este incurcată, nestandardizată, ineficientă.

Să considerăm urmatorul exemplu: adressbook-ul Web 2.0. O viziune a Web-ului Semantic ar zice: "Userii ar trebui sa creeze fisiere FOAF, prin care sa-şi declare reţeaua sociala". Dar faptul că acel user este in adressbook-ul meu deja exprimă o relaţie. Si toate datele care ar putea fi colectate (asa cum Google o face) exprima si mai multe detalii. Cat de des contactez pe cineva? Cum? E-mail? Telefon? SMS? IM? Cat de repede răspunde? Ce topice abordez cu acea persoană? Toate aceste euristici, colectate inteligent ar furniza o retea FOAF mult mai puternică decat orice construit explicit pe FOAF.

Prima companie de comunicatii (email, telefon, IM) care va face acest lucru va construi o aplicatie KILLER!

Am putea să numim acest lucru Semantic Web dar cu 's'.

Semantic Web-ul e pe drum, si vine prin mecanisme diferite de ce ne-am imaginat pana acum.

Niciun comentariu: